Blog: 5 klus do’s en don’ts

Blog: 5 klus do’s en don’ts

5 do’s en don’ts als je zelf gaat (ver)bouwen

Een groot deel van de bezoekers aan onze installatievakwinkel draait hun hand niet om voor het klussen aan de eigen woning. En aangezien ze in onze winkel zijn, hechten ze net zoveel waarde aan een goede kwaliteit van de installatiematerialen als wij. Maar waar moet je opletten als je een huis gaat bouwen of verbouwen?
Door Court Verstraaten, winkelmedewerker.

#1. Do: op tijd prijsopgave aanvragen. Je hebt in grote lijnen helder wat er moet gebeuren. Vraag dan of ik (of een van mijn collega’s) een prijsopgave van de grote posten in je installatiebudget kunnen maken. Denk aan sanitair op de badkamer of toilet, een nieuwe verwarmingsinstallatie zoals een cv ketel of warmtepomp, maar ook schakelmateriaal en de elektraverdeler in de meterkast. Vraag het aan voordat je de materialen nodig hebt!

#2. Don’t: last minute speciale materialen bestellen. In onze grote winkels in Overloon en Mill ligt veel, heel veel installatiemateriaal op voorraad. En is het er niet, dan is het praktisch altijd de volgende werkdag om 9.00 uur wél aanwezig. Maar wil je bijvoorbeeld héél speciaal sanitair of op maat gemaakte producten raad ik je aan om uiterlijk twee weken voor de deadline te bestellen.

#3. Don’t: ‘spelen met vuur’. Aan veilig werken wordt in de bouwwereld veel aandacht geschonken. Maar wat is veilig werken? Bij mensen die zelf gaan (ver)bouwen gaat het vooral om nauwkeurig en gedisciplineerd werken: niet ‘even snel’ aan de elektra werken of denken dat het controleren op dichtheid van een water- of gasleiding overbodig is. Regelmatig hoor ik verhalen waar het net goed gegaan is. 

#4. Do: laat je vooraf informeren. Dit is natuurlijk een vrij algemene ‘do’, maar o-zo-belangrijk. Veel bouwers weten niet wat de huidige normen en eisen zijn van installaties en daar komt ook nog bij dat het regelmatig verandert. Waar het ook nogal eens mis gaat, is het gebruik van gereedschap. Zo wordt een pottenboor vrijwel meteen bot bij verkeerd gebruik en blijkt ook het bedienen van een perstang lastiger dan gedacht. 

#5. Do: Durf te vragen. Om te zorgen dat je de noodzakelijke kennis hebt, moet je ook durven vragen. In mijn optiek bestaan er geen domme vragen. Je kan nu niet eenmaal niet alles weten. Stel je vragen aan mij of een van mijn collega’s: uit mijn ervaring blijkt dat het veel tijd en geld scheelt om met de juiste kennis aan een klus te beginnen! 

Zelf (ver) bouwen? Met de materialen en kennis van Van Gemert slaagt elke klus!