Ervaring met ik-klus-zelf okt 2016

Ervaring met ik-klus-zelf okt 2016

Marcel: “Leidingen, riolering, gas, elektra: we gaan alles zelf installeren!”

De familie Van der Straaten woont in een 2onder1 kap woning in Sambeek. Onlangs zijn ze gestart met de bouw van hun droomhuis. Oók in Sambeek.

“Zo’n acht jaar geleden hebben we onze huidige woning ingrijpend verbouwd. Alle elektra, water en gas hebben we toen zelf opnieuw aangelegd. Twee jaar geleden hoorden we dat er een bouwkavel zou komen aan de Sint Janslaan waar een vrijstaande woning kon worden gebouwd. Dit konden we niet aan ons voorbij laten gaan!” vertelt Marcel van der Straaten.

Houtskelet bouw     
Inmiddels is de familie druk bezig met de fundering van de nieuwe woning. Wanneer het gezin erin kan gaan wonen, is nog niet helemaal duidelijk. Marcel: “Dit hangt af van de komende twee maanden. Indien het lukt om voor het eind van dit jaar het glas te plaatsen, dan kunnen we de hele winter door met de binnenkant. Dat zou betekenen dat we in mei of juni kunnen verhuizen.” De techniek die gebruikt wordt, is prefab bouwen: het is een woning met een HSB houten skelet met aan de buitenzijde gevelisolatie dat met stucwerk is afgewerkt. De verdiepingsvloeren zijn van beton. Deze manier van bouwen betekent vooral heel veel voorbereiden. De uitvoering van het werk, het plaatsen van de wanden en vloeren, kost daarentegen hooguit één week.

Lokale professionals    
De familie gaat veel zelf bouwen, alleen het casco en het stucwerk besteden ze uit. Ze hebben geen technische opleiding gehad, maar wel veel ervaring met klussen. Daarnaast hebben ze een groep lokale professionals om zich heen verzameld, waaronder Van Gemert Installatiegroep. “Zij hebben ons geadviseerd over het ontwerp van de installatie, tekeningen gemaakt en leveren alle installatiematerialen op de bouwplaats af. Straks zullen ze ook tussentijds de installatie keuren. Het contact verloopt goed en ook als we in de winkel komen, merken we dat de medewerkers gemotiveerd zijn en de juiste kennis hebben. Een no-nonsens bedrijf dat doet wat ze moeten doen.” vertelt Marcel.

Zelf (ver) bouwen? Met de materialen en kennis van Van Gemert slaagt elke klus!