Ervaring met ik-klus-zelf maart 2018

Ervaring met ik-klus-zelf maart 2018

Zelf je huis bouwen in Ledeacker

Niels Raaymakers en Stef Aben bouwen hun eigen huizen in Ledeacker. Samen met hun partners zijn ze in december 2016 begonnen aan dit avontuur en verwachten er aankomende zomer echt te kunnen gaan wonen.  

“Stef wilde graag zelf een huis gaan bouwen in Ledeacker en ik zag dit eigenlijk wel zitten. We kenden elkaar nog niet heel goed toen het ter sprake kwam, maar onze vaders werken beiden in de bouwsector en wonen vlak bij elkaar. Op een stuk bouwgrond in Ledeacker zijn we nu samen een 2-onder-1-kapper aan het bouwen.” vertelt Niels.

Zelf bouwen betekent ook veel regelen
Vooral al het ‘gedoe’ om het bouwen heen kost veel tijd vinden Niels en Stef. Niels werkt op kantoor en in de avonden en weekenden is hij (net als Stef) te vinden op de bouwplaats. Niels: “Ik zou dan het liefste alleen maar bezig willen zijn met het daadwerkelijk bouwen, maar het regelwerk moet ook gedaan worden. Dit doen we met onze partners samen natuurlijk, maar ik had vooraf niet gedacht dat dit zoveel tijd zou kosten. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van bouwmaterialen, de administratie en regelen van mensen en bedrijven waar we werk aan uit besteden.” Stef vervolgt: “Ik ben interieurbouwer van beroep en kan veel timmerwerk zelf doen. Zo maak ik bijvoorbeeld de keuken zelf. Maar we maken niet alles zelf, het stuccen bijvoorbeeld laten we over aan een vakman. Ik vind trouwens ook dat het regelwerk om de bouw heen veel tijd kost. Maar ik ben wel heel tevreden over de keuzes die we hebben gemaakt.” En met een grote knipoog: “Alleen die buurman…tja…”. 

Inkopen bij Sjef
Alle installatiematerialen kopen Niels en Stef bij Van Gemert Installatiegroep in Mill of Overloon. Niels: “In Mill staat Sjef vaak in de winkel en hij en zijn collega’s helpen ons met het uitzoeken van de juiste materialen en hoeveelheden, dat scheelt veel tijd. Bij grotere hoeveelheden laten we rechtstreeks op de bouw leveren. Daarnaast hebben we de tekeningen van het installatiewerk ook door hen laten maken. Daardoor kennen ze onze bouw ook goed. Soms merk je bij andere leveranciers dat ze wat geheimzinnig zijn over bijvoorbeeld de prijs. Maar dat is bij Sjef niet, gewoon transparant en duidelijk, zonder dat je daar naar moet vragen. Kijk, via internet bestellen is vast iets goedkoper, maar dan heb je Sjef en zijn collega’s niet. Want als we nu materiaal over hebben, dan kan je dat gewoon teruggeven. Doe dat maar eens via een internetshop... En soms komt Sjef na zijn werk nog materiaal brengen zodat we toch die avond of weekend door kunnen. De service die Van Gemert levert is een belangrijke steun als je zelf aan het bouwen of klussen bent.”