Nieuws

Nieuws

De week van... Edwin

Donderdag 03 november 2022
In elke gemeente zijn er wel woningbouwprojecten en die huizen hebben steeds meer installatietechniek nodig. Wie leidt nou de installatietechnische kant van deze projecten? Een van de medewerkers die dat kan is de ervaren projectleider Edwin uit Overloon.
 
De week van Edwin
De specialiteit van Edwin durven we gerust woningbouw te noemen. “Ik heb diverse projecten waarin we meerdere woningen bouwen, ook wel seriematige woningbouw genoemd. Zo heb ik het afgelopen jaar een project in Ottersum met 35 woningen afgerond. Momenteel ben ik bezig met de bouw van 14 woningen in Overloon. Afgelopen week heb ik daar de leidinggevend monteur geholpen met het aftekenen van twee woningen. Dat betekent dat we echt op de muren aftekenen waar leidingen komen op basis van de installatietekening. De rest van de woningen tekent de monteur zelf af. Een ander bedrijf hakt dan de sleuven in de muur en onze monteur kan dan weer verder met het aanleggen van leidingen en de installatie.”
 
Met de tijd mee
Na zijn opleiding aan de MTS is hij bij Van Gemert begonnen, inmiddels alweer bijna 30 jaar geleden. Edwin vertelt: “Het was altijd mijn bedoeling om op kantoor te gaan werken, maar ik vond dat ik eerst ervaring op moest doen op de bouw. Na een tijdje ben ik begonnen met ontwerpen en calculeren. Uiteindelijk ben ik nu projectleider en werk ik de technische installaties verder uit samen met een tekenaar die het ontwerp visualiseert. Ik bestel de materialen, overleg met de opdrachtgever, aannemer, andere bedrijven, de eindgebruiker en natuurlijk de monteurs die het gaan maken. Toen ik begon met werken, waren er nog helemaal geen warmtepompen. Ik heb hiervoor cursussen gevolgd, maar ook vooral zelf veel in verdiept en in de praktijk ervaren hoe het werkt. Ik ben hierin echt met de tijd meegegaan.”
 
Handen uit de mouwen
“Vaak verzorgen we zowel de elektra als het werktuigbouwkundige gedeelte van een bouw en dat werkt wel heel handig. Ik ben dan de projectleider van allebei de disciplines. Ik merk dat monteurs het waarderen dat ik ook zelf als monteur heb gewerkt en me goed kan verplaatsen in hun werk. En als het echt nodig is, steek ik ook de handen uit de mouwen op de bouw. Ik vind het belangrijk om goed te overleggen, dat iedereen exact weet wat de bedoeling is. Daarnaast vind ik het heel fijn om met de opdrachtgever en toekomstige bewoners te spreken. De variatie in mijn werk is echt enorm en dat blijf ik gewoon heel interessant vinden.”

Lees meer: Medewerkers in beeld.