Hoeve de Hulsdonk

Hoeve de Hulsdonk

Gerbert: "Als je iets wilt veranderen, moet je bij jezelf beginnen"

Elk jaar worden er 18.000 biggen geboren bij ondernemer Gerbert Oosterlaken uit Beers. In 2013 werden zijn twee moderne varkensstallen gebouwd. Een korte terugblik. 

Maar liefst 600 zeugen leven er in de twee stallen in Beers. Vanuit de enorme zichtruimte boven de stal kun je de varkens goed zien. Eigenaar Gerbert is zelf op een boerderij geboren en nadat zijn vader de keuze maakte voor varkens, heeft hij het dier in zijn hart gesloten. “Een varken is een heel proper dier. Daarnaast zijn ze ook heel intelligent. Met enkele van onze dieren heb ik echt een band opgebouwd. Die komen je dan elke dag begroeten. Dat maakt varkens houden leuk!” 

Rigoureuze keuzes    
Er zijn twee stallen onderverdeeld in verschillende compartimenten. Het systeem wat Gerbert voert is niet bepaald gangbaar in Nederland en gebaseerd op een bevordering van de efficiency én de gezondheid van mens en dier. “Ik wilde het gebruik van antibiotica sterk terugdringen in mijn bedrijf. Als je iets wilt veranderen, dan moet je bij jezelf beginnen. Dat hebben we gedaan door rigoureuze keuzes te maken bij de bouw van de twee stallen. Zo kunnen onze biggen blijven liggen op de kraamafdeling. De speenstress is daardoor veel minder. Mensen worden ook ziek als ze continue stress ervaren en dat geldt voor dieren net zo goed”.  

Bouw van de stallen    
Inmiddels zijn de stallen drie jaar in gebruik. “De romp kan gemakkelijk nog 200 jaar mee. En als wij morgen dit bedrijf sluiten, kan er binnen twee maanden een compleet andere functie aan de gebouwen worden gegeven. Dat komt omdat de gehele inrichting eruit geklikt kan worden. Dan houd je twee enorme hallen van ieder bijna 2000m2 over.” vertelt Gerbert trots. “Naast de aannemer en het bedrijf dat de inrichting heeft geplaatst, was ik nog op zoek naar één ander bedrijf wat de rest kon invullen. Denk aan ventilatie, verwarming, waterleidingen en de ledverlichting. Ik wilde een installateur die verstand had van alle technieken, kwaliteit levert en met me meedacht. Door met maar drie contactpersonen samen te werken tijdens de bouw heb ik ontzettend veel tijd bespaard. De keuze viel op Van Gemert vanwege hun kennis van de verschillende disciplines. Ik ben super tevreden en ze werken nog steeds voor mij.”