Familie Van der Pol

Familie Van der Pol

De woning van Tonny en Dorie zit potdicht: “Voor ons is dit huis perfect.”

In het Brabantse Gemert staat het huis van de familie Van der Pol. Tonny, Dorie en hun twee kinderen wonen sinds 2013 in een zogenaamde passieve woning. Deze woning is volledig energieneutraal.

Passief bouwen
Een passief gebouwde woning wordt gekenmerkt door de extra goede isolering. De winst zit immers in warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat. In de zomer sluit de woning juist zonnestralen buiten. Het huis van Tonny en Dorie is heel goed geïsoleerd. “We wilden ook zonnepanelen en aardwarmte... en daar moest dan nog een huis omheen gezet worden…!” zegt Tonny. Overigens zit het huis van Tonny en Dorie niet echt potdicht. Passief bouwen betekent tochtvrij en toch goed geventileerd door gefilterde buitenlucht. Tonny: “Ik zou niet anders meer willen. De binnentemperatuur is altijd constant wat heel comfortabel wonen is. Ik kan hier een buitendeur open zetten en het tocht niet!”

Maar liefst 9 van de 10 architecten vroegen destijds aan Tonny en Dorie wat passief bouwen inhoudt. Uiteindelijk hebben ze een architect gevonden die wel ervaring had. Volgens Tonny lopen we erg achter in Nederland, omdat we van het gas leven. In het buitenland is het veel gebruikelijker om op deze manier een huis te bouwen, aldus Tonny.

Eén aanspreekpunt
Alle installatiewerkzaamheden bij Tonny en Dorie zijn uitgevoerd door Van Gemert Installatiegroep. Denk aan de elektra installatie, het loodgieterswerk, plaatsen van zonnepanelen en de warmtepomp, ventilatie, verwarming en sanitair. De trotse bewoners van het prachtige huis zijn beide heel positief over de medewerkers van Van Gemert Installatiegroep. Dorie vertelt: “Het klikte vanaf het begin goed met de medewerkers en voordat je de monteurs iets gevraagd had, was het al geregeld. De monteurs dachten goed mee met de bouw en het waren ook altijd dezelfde personen: een groot pluspunt.”

Perfect
De afgelopen jaren dat het stel ‘passief’ woont, zijn ze niets tegengekomen wat ze achteraf anders hadden gewild. Dorie: “Ik zou niet weten wat we anders hadden moeten doen. Voor ons is dit huis perfect."