Nieuws

Nieuws

Column: Mag het een kuub gas minder zijn?

Vrijdag 23 maart 2018
Onderstaande column is in maart 2018 geplaatst in het zakelijke magazine Inzaken Land van Cuijk en Noord-Limburg. Geschreven door onze directeur Martijn van Gemert.

Mag het een kuub gas minder zijn?

Anno 2018 is vrijwel iedereen het er over eens dat we van het aardgas af moeten. Enerzijds omdat we willen dat de Groningers weer rustig kunnen slapen, anderzijds om het grote einddoel te bereiken, namelijk een klimaatneutrale samenleving.
 
Mensen vragen vaak aan mij, als directeur van een installatiebedrijf, wat ik zelf voor installatie heb. In 2003 bouwde ik mijn huis en besloot toen dat ik geen gasleiding meer wilde. Ik verwarm én koel mijn woning met een (grondgebonden) warmtepomp en kook op inductie. Van die investering heb ik geen moment spijt gehad. Ik woon nu al bijna 15 jaar in een heerlijk comfortabele woning, behaaglijk in de winter, lekker koel in de zomer en dat alles tegen minimale energiekosten.
 
Eind maart gaat minister Wiebes de Tweede Kamer informeren over hoe hij de gaswinning in Groningen wil terugschroeven. Zeker geen gemakkelijke opgave, waarbij hij rekening dient te houden met verschillende belangen. Als je het mij vraagt moet er zo snel mogelijk duidelijkheid worden verschaft. Om snelheid te maken zou ik starten bij de (industriële) grootverbruikers en kijken hoe de export van gas zo snel mogelijk omlaag kan.
 
Ook de kleinverbruikers zijn gebaat bij duidelijkheid. Bijvoorbeeld door het stellen van een einddatum waarop de gaskraan dichtgedraaid wordt, waarbij 1 januari 2035 mij een haalbare optie lijkt. Op die manier komt de verduurzaming van bestaande gebouwen in een stroomversnelling. Hoe dan ook: het wordt een megaoperatie, vergelijkbaar met de overgang naar aardgas in de jaren zestig. Aan de andere kant: als we het toen konden, waarom zouden we het dan nu niet kunnen? Reageren? Mail me gerust!

Martijn van Gemert