Nieuws

Nieuws

Column: Rasoptimist

Maandag 01 oktober 2018
Onderstaande column is in september 2018 geplaatst in het zakelijke magazine Inzaken Land van Cuijk en Noord-Limburg. Geschreven door onze directeur Martijn van Gemert.

Rasoptimist

Afgelopen zomer was minister Eric Wiebes te gast in VPRO Zomergasten. Als geïnteresseerd volger van alles omtrent de energietransitie wilde ik deze aflevering van Zomergasten graag zien.

De confrontatie met de mens én de politicus Eric Wiebes leverde drie uur boeiende televisie op. Wiebes brak in het interview onder andere een lans voor optimisten: “Alle vooruitgang komt door optimisten. Het gouden idee, daar word je heel enthousiast van. En dan allemaal tegenslagen, dan wordt het een gevecht, dan zie je wallen onder de ogen en ‘we geven het op’ maar toch niet. En aan het ’t eind zeg je: het is vooruitgang. Minder mooi dan we dachten, maar het was het wel waard.” Aldus Wiebes.

Zelf ben ik ook overtuigd van de kracht van optimisme. Ik ken geen rasondernemer die niet optimistisch is. Helaas is niet iedereen een geboren optimist, daarom een paar tips om positiever in het leven te staan: 
1. Kijk niet naar problemen, maar denk in oplossingen
2. Omring je met mensen die positief zijn
3. Schrijf dagelijks/wekelijks je successen op en deel ze met anderen
4. Inspireer jezelf 
5. Tel je zegeningen, stop met klagen
6. Richt je op het heden, niet op het verleden

Er wordt inmiddels in Nederland veel geklaagd over de energietransitie: het is te duur, het gaat te snel, het kan niet, etc. Ik vertrouw echter op de optimist Wiebes, en ga ervan uit dat we rond 2030 kunnen zeggen: het was vooruitgang, minder mooi dan we dachten, maar het was het wel waard!

Martijn van Gemert